Tips voor een online sollicitatiegesprek

...


Talent Enterprise

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Sinds halverwege maart is er sprake van een intelligente lockdown in Nederland. Vele werknemers bij verschillende bedrijven werken vanuit huis. Het ziet ernaar uit dat de (intelligente) lockdown nog wel een tijdje zal duren. Bedrijven die de kennismakingsgesprekken eerst uitstelden vanwege het ontbreken van het fysieke contact met de kandidaat tijdens het gesprek schakelen steeds meer over naar het voeren van online sollicitatiegesprekken.

Heb jij nu net de vacature gespot waarmee jij een stap vooruitzet in je carrière? Dan is het goed mogelijk dat je sollicitatie via een online platform zal verlopen. Dit zou zomaar de eerste keer kunnen zijn dat je solliciteert via een platform. Deze tips moeten je helpen bij het voeren van zo’n online sollicitatiegesprek.

Software voor een online sollicitatiegesprek

Er zijn verschillende opties om online te solliciteren. Bedrijven maken onder andere gebruik van Skype, Microsoft Teams en Zoom. Het belangrijkste is dat het bedrijf waar je solliciteert gekeken heeft of de software AVG-proof is. Vaak heeft het bedrijf een handleiding geschreven voor het gebruik van de gekozen software. Het is raadzaam om de software een dag voor je sollicitatie te testen, omdat je dan niet voor verrassingen komt te staan vlak voor het gesprek. Wellicht een open deur, maar zorg er ook voor dat je op een plek zit waar je een goede internetverbinding hebt.

Een goede houding tijdens je online sollicitatiegesprek

Net als bij ieder sollicitatiegesprek wil je bij je online sollicitatiegesprek goed voor de dag komen. Je bent maar gedeeltelijk in beeld, dus het is via een online sollicitatiegesprek een stuk lastiger om je uitstraling op de recruiter over te brengen. Trek kleding  aan die je ook bij een fysiek sollicitatiegesprek aangedaan zou hebben. Zorg voor een (laptop) statief, waardoor de camera op ooghoogte komt te staan.

Plek van het gesprek

Hiernaast is het belangrijk dat het (dag)licht op je gezicht schijnt. Tegenlicht is niet aan te raden. Zorg ook voor een neutrale achtergrond, omdat je (mogelijk) nieuwe werkgever meekijkt in je huis- of slaapkamer. Het is handig om de locatie van je sollicitatiegesprek even te testen. Zo zie je goed hoe het beeld is, maar kan je ook horen of je goed verstaanbaar bent. Vertel eventuele huisgenoten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat zij je tijdens het gesprek niet storen. In het bezit van huisdieren? Laat hen dan ook niet de show stelen 😉

Tijdens en na het online sollicitatiegesprek

Zoek een stille omgeving op waardoor je niet afgeleid kan raken tijdens het sollicitatiegesprek. Wil je aantekeningen maken tijdens het gesprek? Zorg dan dat je dit doet op een kladbaadje. Het gebruik van het toetsenbord tijdens het sollicitatiegesprek leidt namelijk af.

Zorg na het gesprek dat je de applicatie goed afsluit. Je wilt namelijk niet je goede indruk na afloop van het gesprek verpesten.

Onze sollicitatieprocedure tijdens Corona

Bij Talent Enterprise staan er nog volop leuke IT en Finance vacatures open. Wij komen graag met je in contact als jouw profiel aansluit bij de vacature.

Finance vacatures: https://talententerprise.nl/finance-vacatures

IT-vacatures: https://talententerprise.nl/it-vacatures

Er zal eerst een pre-intake gevoerd worden via de telefoon. Tijdens deze pre-intake voer je een kort gesprek met de recruiter van Talent Enterprise. Samen kijk je of je goed past bij de organisatie en de openstaande vacature. Zo kan je belangrijke vragen al in een vroeg stadium toetsen. Onze recruiters zijn altijd goed geïnformeerd over de inhoud van de rol. Bij een juiste match zal er een vervolggesprek met je ingepland worden. Het vervolggesprek zal plaatsvinden via Microsoft Teams of Skype. Dit gesprek zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen. Tijdens dit gesprek zullen we dieper op de vacature ingaan. Er wordt gekeken of de vacature past bij jouw wensen en kwaliteiten. Past jouw profiel nog steeds bij de vacature? Dan stellen wij je voor aan onze opdrachtgever!

Nog verdere vragen over online solliciteren ten tijde van Corona? Neem dan contact met ons op via:

06 38074451, info@talententerprise.nl of via www.talententerprise.nl

 

Dit artikel is geschreven door Emiel Slob, afstudeerstagiair bij Talent Enterprise.