Hoe word je CFO? 5 tips om je ambitie te realiseren

...


Talent Enterprise

Hoe word je CFO? 5 tips om je ambitie te realiseren

Toen jij aan je finance studie begon was jij één van de studenten die zijn hand enthousiast ophief toen de hoogleraar de vraag stelde: ‘wie wil er CFO worden’? Waarschijnlijk was je één van de velen. Veel financials hebben de ambitie om voor hun dertigste CFO (Chief Financial Officer) te worden. Als starter beginnen in de positie van assistent-controller, binnen enkele jaren fungeren als business controller en dan de gewilde promotie tot CFO maken. Een positie als CFO bemachtigen is echter niet niks! We beloven je geen koeien met gouden horens, maar wel vijf handvaten om de koe bij de horens te vatten en je droom om CFO te worden waar te maken.

1. Doe ervaring op in verschillende financiële posities

Wanneer je CFO wilt worden is het belangrijk om te weten wat alle financials in je team voor werk verrichten. Wat zijn hun hoofdtaken, verantwoordelijkheden en hoe lopen de communicatielijnen? Waar houden ze zich elke dag mee bezig? Het is daarom belangrijk dat je als financial breed onderlegd bent en kennis hebt van zowel administratie, sales en accounting als reporting, finance en business control. Hiernaast mag ervaring als financieel manager natuurlijk niet ontbreken. Wil je dus vroeg in je carrière CFO worden? Begin dan al tijdens je studie aan een bijbaan als administrateur of financieel medewerker. Wie weet lukt het je zelfs al om als junior controller aan de slag te gaan!

2. Blijf jezelf ontwikkelen richting de rol van CFO

Het is de gouden regel voor het maken van promotie. Als je wilt doorgroeien, dan moet je actief werken aan het opdoen van meer ervaring en kennis. Het voldoet niet om alleen je werk uitstekend te verrichten, je moet ook zien op te vallen en met nieuwe ideeën op de proppen komen. Wees je daarom heel bewust van je eigen kennis, vaardigheden en grenzen. Zorg ervoor dat je goed weet waar jouw talenten liggen en hoe je die het beste in kunt zetten binnen de finance afdeling. Ben je inhoudelijk sterk, heb je goede soft skills, presteer je goed onder druk, neem je genoeg initiatief? Vraag feedback aan je manager en collega’s en stel een plan voor jezelf op waarmee je kunt opvallen om CFO te worden. Kortom: zorg ervoor dat je constant bezig bent om zowel op persoonlijk als professioneel vlak te groeien.

3. In de schoolbanken blijven en een finance vervolgopleiding doen

Als professional bent je nooit uitgeleerd. Om je financiële kennis en theoretische kennis uit te breiden kun je verschillende opleidingen volgen. Zo kun je als beginnende financial een postmaster-opleiding beginnen of cursussen en trainingen binnen de eigen organisatie volgen. Veel starters volgen bijvoorbeeld opleidingen tot registeraccountant of registercontroller. Zo blijf je jezelf ontwikkelen, kom je in aanraking met gelijkgezinden, breid jij je professionele netwerk uit en laat je zien dat je ambitieus bent!

4. Probeer ook naast je finance positie van meerwaarde te zijn voor de organisatie

Naast je positie zijn er tal van mogelijkheden om je binnen de organisatie te profileren. Elke organisatie heeft verschillende afdelingen, commissies en activiteiten. Beperk je netwerk niet alleen tot je directe collega’s, maar leer ook de collega’s op andere afdelingen goed kennen. Deel je kennis en ervaring en vraag hoe andere collega’s tegenover strategische veranderingen aankijken of hoe bepaalde ontwikkelingen hun werk beïnvloeden. Zorg ervoor dat je nieuwe collega’s met open armen ontvangt en werp jezelf op als coach. Maak deel uit van bepaalde commissies en leer zowel de collega’s en organisatie goed kennen. De meeste mensen die CFO worden, hebben zich op meerdere vlakken heel duidelijk geprofileerd binnen hun bedrijf.

5. Fungeer als rechterhand van de CFO

Waar beter ervaring op te doen dan bij een CFO? Door als zijn rechterhand te functioneren zul je kunnen zien welke taken en verantwoordelijkheden er allemaal onder de positie van CFO vallen en hoe je daarmee om kunt gaan. Daarnaast kun je gaan nadenken over de manier waarop jij het zou doen indien je CFO wordt, en of je andere keuzes zou maken. Hoeveel effect heeft een bepaalde beslissing? Hoe vaak wordt het gewenste resultaat behaald? Op welke manier wil jij leidinggeven? Je komt in aanraking met de top van de organisatie en ziet hoe strategie wordt vormgegeven.

Dus.. hoe word je CFO? Het zijn vooral de ‘extra’s’ die je buiten je functie laat zien en de manier waarop jij je profileert. Eigenlijk zoals bij de meeste promoties geldt. Geef je ogen de kost, blijf je doorontwikkelen als (finance) professional en werk aan je netwerk binnen en buiten het bedrijf. Veel succes!

 

Dit artikel is geschreven door Gerwin Bovenberg,  Recruiter Finance bij Talent Enterprise.