Andries Schuttinga – Recruitment bij Stichting Red een Kind

...


Talent Enterprise

Andries Schuttinga – Recruitment bij Stichting Red een Kind

Wellicht was het de Groningse nuchterheid, maar Andries Schuttinga, Algemeen Directeur bij Stichting Red een Kind, stond in eerste instantie niet te springen om een recruitmentbureau in te schakelen. Het is een algemeen vooroordeel dat mensen kunnen hebben bij recruitmentbureaus: gladde jongens die geld verdienen met iets dat ik zelf ook kan. Nadat de respons op een specifieke rol niet was zoals hij gehoopt had, besloot hij de samenwerking aan te gaan met Talent Enterprise en gebruik te maken van executive search. Achteraf blijkt die keuze een groot succes: “Een heel kwalitatief proces. Ik heb eigenlijk geen verbeterpunten”.

Wat doet Stichting Red een Kind?

Stichting Red een Kind is een christelijke, internationale ontwikkelingsorganisatie, opgericht in Nederland. Red een Kind ondersteunt kinderen in risico en hun gemeenschappen in 10 ontwikkelingslanden in Afrika en Azië. Ze zorgen voor een duwtje in de rug, zodat dorpsgemeenschappen in hun kracht worden gezet en jonge kinderen een goede start hebben.

Elke dag sterven duizenden kinderen aan de gevolgen van armoede. Die werkelijkheid is niet te verteren! Daarom komt stichting Red een kind in actie. “Wij geloven dat we samen het verschil kunnen maken voor kinderen in armoede. En wat blijkt? Onze duurzame werkwijze werkt, het resultaat van onze aanpak is dat kinderen letterlijk ‘groeien’ uit de armoede. Als donateur geef je voor even, maar verander je de situatie voorgoed. Dat stimuleert om nog meer kinderen te helpen”.

Verschil tussen een commerciële en goede doelen organisatie

Werken bij een goede doelen organisatie heeft vaak het imago van geitenwollen sokken, maar niets is minder waar. “Het aansturen van boekhouders is veel makkelijker dan wereldverbeteraars. In commerciële organisaties worden mensen toch gemotiveerd door salaris, terwijl wereldverbeteraars  Iets willen doen wat er toe doet. Bovendien zijn ze vaak hoog opgeleid en daardoor soms eigenwijs”. Andries kan het weten; na jarenlange ervaring als bedrijfseconoom, ging Andries in 2001 voor M.A.F. International als Country Director in Tanzania aan de slag. Bij terugkomst in Nederland had hij snel besloten dat hij in de goede doelen sector wilde blijven werken. Andries in nu al 13 jaar werkzaam binnen Stichting Red een Kind.

Recruitment bij Stichting Red een Kind

Over het algemeen maakt Stichting Red een Kind geen gebruik van een recruitment bureau voor de werving van hun personeel. “We slagen er vaak in om goede, soms zelfs overgekwalificeerde mensen te vinden. Doordat we een christelijke goede doelen organisatie zijn, hebben kandidaten vaak een hoge intrinsieke motivatie die wordt aangesproken.” Toch zijn er genoeg uitdagingen op het gebied van recruitment binnen de organisatie.

“Wij vinden het belangrijk dat kandidaten een christelijk perspectief kunnen bieden, omdat wij een christelijke organisatie zijn. Dat zorgt voor een krachtiger profiel, maar tegelijkertijd is het aantal potentiële kandidaten een stuk kleiner”. Daarnaast brengt de goede doelen sector ook uitdagingen met zich mee. “In je organisatie werken zeer gedreven mensen met veel kennis op hun eigen vakgebied. Die moeten samen een team vormen om de grote problemen van onze doelgroep gezamenlijk op te lossen.”. Bovendien blijft de organisatie gestaag groeien en zijn er functies met specialistische kennis die vervuld moeten worden. Zo ook een IT-functie waar ze maar niet de geschikte kandidaat voor konden vinden. Om die reden schakelde Andries de hulp in van Talent Enterprise.

Samenwerking Talent Enterprise en Stichting Red een Kind

Talent Enterprise heeft Stichting Red een Kind ondersteund door middel van IT Executive Search. Daarbij zetten wij ons in om op een duurzame en doelgerichte manier IT-talent te werven dat past binnen de organisatie. Om dat te doen verdiepen we ons in de ambities, het bedrijf en de huidige mogelijkheden op de markt. Andries vond dit een zeer prettige aanpak: “Wat ik erg goed vond was dat er bij de intake heel uitgebreid besproken werd wat we precies nodig hadden. Daaruit bleek dat we eigenlijk twee functies in één zochten”. We zien wel vaker dat organisaties een functieprofiel opzetten, maar niet precies weten wat en hoe ze moeten zoeken. “Jan (Managing consultant bij Talent Enterprise) gaf op basis van zijn eigen expertise aan hoe we de functie scherper konden krijgen. Daarbij zag je dat hij veel kennis had van de markt.”

Hoe kwam de samenwerking tussen Stichting Red een Kind en Talent Enterprise tot stand?

Via een collega-directeur werkzaam bij een andere NGO kreeg Andries de tip om Jan te bellen. Daar hadden ze goede ervaringen met TE. Dat heeft er o.a. mee te maken dat Jan in het verleden zelf directeur van een NGO is geweest. Hij begrijpt de goede doelen sector en de cultuur. Achteraf kenden Jan en Andries elkaar al vanuit diverse overleggen binnen een overkoepelende brancheorganisatie.

Complexiteit van IT recruitment

Het is voor een organisatie moeilijk om een geschikte kandidaat te vinden en al helemaal op gebieden zoals IT, waar werknemers vaak zeer gewilde specialisten zijn. Ook het functieprofiel waar Stichting Red een Kind naar zocht was niet gemakkelijk. “Wat ik heel erg sterk vond, is dat Jan niet meteen de opdracht had aangenomen. Hij wilde eerst nagaan of de opdracht kans van slagen had. Dat gaf bij mij aan dat ze niet gewoon maar iets wilde doordrukken om de opdracht binnen te halen”.

Succes van IT Executive Search

De samenwerking tussen Talent Enterprise en Stichting Red een Kind heeft uiteindelijk z’n vruchten afgeworpen; een kandidaat die past bij de organisatie, met de juiste kennis en vaardigheden voor de specialistische functie. “Het is erg fijn om nu strategische IT-denkcapaciteit in huis te hebben. Het is een mooie stap voor ons”.

Talent Enterprise en haar zusterbedrijven TheAdminPeople en InterimWorx, hebben al verschillende opdrachten ingevuld voor onder andere: Het Leger des Heils, World Vision, Woord en Daad, De Zonnebloem en Tearfund. Hier zijn we erg trots op en we hopen nog vele opdrachten te mogen vervullen in de goede doelen sector.

Op zoek naar de juiste kandidaat voor jouw organisatie?

Bij Talent Enterprise zijn we trots dat we opdrachten voor deze mooie organisatie mogen uitvoeren. Is jouw organisatie ook op zoek naar interim of vaste professionals op het gebied van IT en Finance? Neem dan nu contact met ons op! We helpen je graag met het vinden van de juiste kandidaat die past bij jouw organisatie!