Deep Dive – Anne Kruize IT Recruitment consultant

...


Talent Enterprise

Deep Dive – Anne Kruize IT Recruitment consultant

Onze collega, verbinder en heldin, Anne Kruize, heeft een nieuwe uitdaging gevonden. Ze gaat beginnen als corporate recruiter bij Natuurmonumenten in Amersfoort. Vanwege haar persoonlijke interesse in de organisatie en de gunstige ligging een droomkans die ze niet kon laten liggen.
Voordat we afscheid nemen maken we nog een keer een deep dive in haar tijd bij Talent Enterprise. We vertellen je hoe Anne, zonder relevante werkervaring zich heeft kunnen ontwikkelen tot een ervaren recruiter.

Drie jaar geleden kwam Anne in dienst bij Talent Enterprise als IT Recruitment Consultant. Ze was verantwoordelijk voor zowel de kandidatencommunicatie als klantencontact. Hierin leidde ze het volledige recruitmentproces van A tot Z. Dit begon bij het kwalificeren van een vacature tot het searchen, intaken, begeleiden en aanbevelen van kandidaten bij onze opdrachtgevers.

Een nieuwkomer op de arbeidsmarkt

Toen Anne begin 2019 bij Talent Enterprise startte was ze een nieuwkomer op de zakelijke arbeidsmarkt. Ze was net klaar met haar opleiding (BSc) Tourism en had een tijdje in de horeca gewerkt. Ondanks dat ze haar studie erg leuk vond, vond ze het lastig om passend werk te vinden. Terugkijkend naar de afgelopen jaren met het coronavirus vindt ze het geen slechte beslissing dat ze geswitcht is.

Over een baan in de recruitmentwereld had Anne voorheen nog niet nagedacht. Ze had nog geen sterk beeld van hoe zo’n baan eruit zou zien, maar ze was er wel benieuwd naar. Toen Anne een berichtje ontving van onze recruiter Anouk, ging ze graag open het gesprek aan.

“Ik was zoekende naar wat ik wilde”

Zoals al geschreven in een eerder blog, heeft Anouk het talent om mensen op het juiste moment te benaderen. Zo ook bij Anne, die zoals veel starters zoekend was naar waar ze haar carrière wilde starten. Anne ontving een persoonlijk geschreven bericht van Anouk via LinkedIn waarin ze het idee kreeg dat Anouk echt de tijd had genomen om de juiste aanknopingspunten te vinden. Ondanks het gebrek aan commerciële zakelijke ervaring van Anne, was er voldoende overlap met haar ervaring en de recruitmentwereld. Door haar werkervaring in de horeca en het toerisme heeft ze geleerd hoe je ten alle tijde servicegerichte dienstverlening kunt realiseren.

Recruiten zonder ervaring

Maar hoe begin je als recruiter, zonder ervaring, in een nichemarkt als de wereld van IT & Finance? We vroegen het aan Anne: “De eerste twee weken waren erg pittig, ieder detail was nieuw. Wat betreft IT kende ik enkel het woord Windows. Door het fijne inwerktraject waarbij ik op mijn eigen tempo de mogelijkheid kreeg om mee te kijken met Anouk kreeg ik het recruitment vak in een vogelvlucht onder die knie. Wat betreft het ontwikkelen van relevante kennis over IT en organisatieculturen was, naast de collega’s, YouTube een goede bron. Het is belangrijk leergierig te zijn, zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen tot een gesprekspartner op niveau. Daarnaast moet je niet bang zijn om vragen te stellen aan de klant of kandidaat. Deze waardeert het als je jezelf verdiept in zijn of haar situatie in plaats van bluffen en doen alsof je ergens verstand van hebt.”

Het verkennen van de zakelijk wereld

Behalve dat Anne graag kandidaten op weg helpt naar een nieuwe baan vond ze dit ook een mooie kans om de zakelijke wereld te verkennen. “Als recruiter krijg je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken bij verschillende organisaties, en daar weer van te leren. Dit vond ik enorm interessant.’’ zegt Anne.

Wat maakt een goede recruiter?

Om toekomstige recruiters op weg te helpen vroegen we Anne, met de kennis en ervaring die ze nu heeft, een antwoord te geven op de vraag: “Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die een recruiter maken of breken?”

Anne: “Je luistervaardigheid en analytisch vermogen moet van hoog niveau zijn, zodat je goed kunt bepalen naar wat voor oplossing de klant opzoek is. Daarnaast is het belangrijk dat je proactief kunt werken, doorzettingsvermogen hebt en snel kunt schakelen tussen werkzaamheden.

Dit komt doordat een opdrachtgever of kandidaat, op ieder moment in de lucht kan komen en verwacht dat je snel met ze kunt schakelen. De klant, zowel opdrachtgever als kandidaat, krijgt altijd prioriteit boven eventuele andere werkzaamheden. Als laatste moet je een goede balans kunnen maken tussen het werken met mensen en het leveren van commerciële oplossingen. Zo gebeurt het wel eens dat we een project afwijzen, omdat we niet overtuigd zijn dat we de juiste dienstverlening kunnen bieden.” Bij Talent Enterprise pakken we een project op met volledige overgave of we beginnen er niet aan.

Werken als recruiter, de leuke en minder leuke kanten van het vak

Volgens Anne is het leukste van het vak dat successen vaak aan twee kanten gevierd kunnen worden. “De opdrachtgever is blij met zijn nieuwe werknemer en de kandidaat staat vaak te popelen om te beginnen aan zijn nieuwe uitdaging. Als recruiter mag je dan regelmatig goed nieuws brengen, jouw dienstverlening wordt gewaardeerd en je kunt dit vervolgens met je collega’s samen vieren. Dat zijn toch wel de leuke doelen waar je naar toewerkt”.

Er zit ook een mindere kant aan het vak. Deze wordt mede veroorzaakt door de krapte die momenteel heerst op de arbeidsmarkt. Wanneer je schakelt met een nieuwe opdrachtgever moet je jezelf vaak eerst bewijzen. Dit komt doordat sommige recruitment organisaties het verpesten door niet te leveren, liegen, of cv’s schuiven. Dat laatste is absoluut not done!” volgens Anne. Tegelijkertijd heb je te maken met de kandidatenkant. Soms ben je blij met een opdrachtgever en lukt het met geen mogelijkheid om een passende kandidaat te vinden. Sommige mensen reageren zelfs niet eens op een vriendelijke mail omdat ze er simpelweg geen behoefte aan hebben.

Een kweekvijver voor nieuw talent

De afgelopen jaren heeft Anne zichzelf kunnen ontwikkelen tot een gesprekspartner op niveau met kennis van zaken.
Vanaf half februari zal Anne aan de andere kant van de tafel zitten als corporate recruiter bij Natuurmonumenten.
Ze maakt de stap van een kleine platte organisatie naar een grote organisatie, waar ze met verschillende lagen te maken gaat krijgen.
Dit is een stap die we vaker zien in de recruitmentwereld, waar kleine bureau’s dienen als een kweekvijver voor nieuw talent!

We wensen Anne veel succes in haar verdere loopbaan!