Wat is IT management?

...


Talent Enterprise

Wat is IT management?

Veel objecten in onze omgeving zijn tegenwoordig ‘slim’. Zo vraag je aan je Google Home om de lichten aan te doen en doen Spotify en Netflix-aanbevelingen op basis van ons kijk- en luistergedrag. Door de opkomst van de implementatie van sensoren, processors en communicatiesystemen in allerlei producten is informatie technologie (IT) niet meer te denken in ons dagelijks leven. Ook bij bedrijven speelt IT een steeds grotere rolNiet alleen staat IT aan de basis van innovatieontwikkelingen, het heeft invloed op de gehele organisatie; bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd, verbetering van bedrijfsaspecten zijn mogelijk en het inzichtelijk maken van big data was nog nooit zo gemakkelijk. Automatisering, gegevensverwerking en always-on connectiviteit hebben de deur geopend naar voorheen onvoorstelbare mogelijkheden en efficiëntie. Geen wonder dat IT management zo belangrijk is. Maar wat is IT management precies? 

Wat is IT management?

IT management houdt zich bezig met beleidsontwikkeling en operationalisering van informatie technologie binnen een bedrijf, dat de organisatie op zowel strategisch als operationeel gebied ondersteunt. Dit betreft de software die wordt gebruikt om intern informatie te delen, zoals Microsoft Sharepoint, tot aan complexe hardware opgeslagen in datacenters. Elk bedrijf heeft hiermee te maken, van groot tot kleinIn een tijd waar mensen en machines steeds meer met elkaar verbonden zijn, is het voeren van een goed IT beleid daarom cruciaal voor het succes van elk bedrijf.

Waarom is IT management belangrijk?

IT binnen een bedrijf heeft meerdere functies. Zo moet de technologie niet alleen goed functioneren om organisatorisch gebruikt te worden, technologie moet een verschil maken; het moet een doel dienen en waarde toevoegen aan het bedrijf. Hierdoor is binnen IT management het installeren en onderhouden van een technologie belangrijk, maar is er vooral veel aandacht voor het gebruik van technologie op een manier die zowel ondersteunt, als transformeert.

Goed IT management als concurrentievoordeel

Kijk bijvoorbeeld naar een bedrijf als Netflix. De algoritmes die de trends onder klanten identificeren liggen ten grondslag van het succes van het bedrijf. Op basis van deze informatie maakt Netflix strategische keuzes, zoals het bepalen van welke series en films ze op hun platform zetten. Dit laat zien dat IT enorme waarde kan toevoegen, door het volledig te integreren in het bedrijfsmodel. En wie denkt dat Netflix een uitzondering is, heeft het mis. Opkomende technologieën, zoals machine learning, Artificial Intelligence, chatbots en de blockchain, kunnen de manier van dienstverlening radicaal gaan veranderen. Wie zich niet bezighoudt met de IT-ontwikkelingen om de bedrijfsvoering te verbeteren, zal vroeg of laat haar concurrentievermogen gaan verliezen.

Waarom bedrijven niet zonder IT management kunnen

Tegelijkertijd is een organisatie kwetsbaar als systemen ondermaats presteren of falen. Een uitgevallen netwerk, verloren gegevens of malware kunnen de dagelijkse activiteiten ernstig beïnvloeden. IT management zorgt ervoor dat informatietechnologieën veilig en in hoge mate beschikbaar zijn en optimaal presteren. Bovendien is een goede IT manager daarnaast bezig om de technologie op nieuwe, innovatieve manieren in te zetten, om het bedrijf in gelijke tred te houden met de snelle veranderingen van de markt.

Verantwoordelijkheden van een IT manager

IT managers houden zich bezig met zowel de technische kant, als de strategische keuzes van een bedrijfInformatietechnologieën zijn een geïntegreerd onderdeel van de gehele bedrijfsvoering, waardoor IT managers een veelzijdigprobleemoplossers zijnZe houden zich bezig met beleidsontwikkelingen en operationalisering van IT binnen een bedrijf en zoeken naar manieren om bedrijfsprocessen efficiënter en soepeler te laten werken. Naast de technische verantwoordelijkheden van de functie, moet een IT manager goed kunnen communiceren met zowel technische, als niet-technische omgevingen. Een IT manager moet voldoende technische kennis hebben om leiding te geven aan analisten en codeschrijvers, en tegelijkertijd in staat zijn om te schakelen met afdelingshoofden en directeuren. Dit vereist de juiste kennis en creatieve besluitvorming om problemen binnen het bedrijf snel op te lossen.

Op zoek naar een IT manager?

Anouk en Anne van Talent Enterprise zijn gespecialiseerd in de bemiddeling voor IT Management vacatures. Benieuwd? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ze in!