Waar let een recruiter op bij interim finance professionals?

...


Talent Enterprise

Waar let een recruiter op bij interim finance professionals?

Als interim finance professional word je aangenomen voor het uitvoeren van een opdracht, omdat de organisatie (vaak) met een concrete uitdaging zit. Daarnaast veranderen de verwachtingen van managers en MT naar de finance-afdeling door bijvoorbeeld digitale transformaties. Hierdoor worden ook andere competenties dan financiële expertise en specifieke kennis steeds belangrijker. Zeker wanneer het gaat om interim financials, die de taken en verantwoordelijkheden binnen een functie snel moeten kunnen identificeren en oppakken. Finance recruiters voor interim financials beoordelen kandidaten op de vereiste technische skills én soft skills. Maar waar let een finance recruiter dan precies op bij interim finance professionals?

 

De veranderende rol van interim finance professionals

Interim finance professionals bieden een oplossing voor de problemen van een finance-afdeling. Waar voorheen een finance professional vooral verantwoordelijk was voor het analyseren en rapporteren van het verleden, focust deze rol zicht nu op het realtime rapporteren en het tijdig constateren van toekomstige gebeurtenissen en problemen. De rol verandert dus van meer reactief naar proactief. Ze ondersteunen het managementteam door de cijfers inzichtelijk te maken en hen te adviseren. Bovendien zijn door automatisering IT-systemen, zoals Oracle en Power-BI, niet meer weg te denken bij de finance-afdeling. Dit vereist ook van de (interim) finance professional een andere manier om zich te profileren naar opdrachtgevers toe, op een manier dat dergelijke competenties sterker uitgelicht worden.

Voorbereiding op je sollicitatiegesprek als interim financial

Bij elk sollicitatieproces is een goede voorbereiding een must. Het is belangrijk om te weten wat een bedrijf zoekt en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Antwoord op deze vragen is echter nog belangrijker voor interim finance professionals. Wanneer een bedrijf op zoek is naar een interim financial, dan is er een probleem dat op korte termijn opgelost moet worden. Een finance recruiter is op zoek naar een persoon die de juiste eigenschappen en kennis heeft om dit probleem aan te pakken. Anders dan bij een vaste finance vacature is er in zo’n situatie weinig tijd en ruimte voor bijscholing. Voor een interim financial is het dan ook belangrijk om te achterhalen waar de nood precies zit en naar welke oplossing het bedrijf zoekt. Dan is belangrijk dat een interim finance professional duidelijk maakt dat hij of zij de oplossing kan bieden voor het short-term probleem van het bedrijf.

Soft skills worden steeds belangrijker

De meeste bedrijven geven aan dat soft skills van een kandidaat minstens net zo belangrijk zijn als de technische kennis. Dit geldt voor standaard finance professionals, maar helemaal wanneer het gaat om interim finance professionals. Zij moeten flexibel zijn, goed kunnen samenwerken en zich snel kunnen aanpassen naar wat de organisatie én de opdracht nodig heeft. Finance recruiters letten daarom bij interim finance professionals allereest op de communicatieve en sociale vaardigheden. Bovendien staat het finance team steeds meer aan de basis van organisatie-bredere beslissingen, waarbij ze de directie ondersteunen in bij het maken van strategische keuzes. Zodoende zoeken recruiters naar interim finance professionals die helder kunnen communiceren en het verhaal achter cijfers inzichtelijk kan maken.

Probleemoplossend vermogen en doelmatigheid zijn van belang

Bovendien wordt er van interim finance professionals verwacht dat ze een probleemoplossende en doelgerichte manier van werken hebben. Bedrijven zijn op zoek naar een interim financial wanneer ze een probleem hebben wat snel opgelost moet worden. Een vaste werknemer gaat met zwangerschapsverlof of ze hebben door de drukte gewoonweg handen te kort. Een finance recruiter voor interim financials zoekt daarom een kandidaat die zich niet alleen goed kan aanpassen, maar ook de capaciteiten heeft om op de beste en snelste manier het probleem op te lossen.

Een breed onderlegde finance specialist

Uiteraard is de juiste financiële expertise uiteindelijk waar finance recruiters naar op zoek zijn bij interim finance professionals. Doordat interim financials steeds van opdracht en organisatie wisselen, kunnen ze brede financiële kennis opdoen in verschillende sectoren. Er kunnen per sector verschillen zijn in de financiële wet- en regelgeving. Zo gelden er bijvoorbeeld andere financiële regels voor een ziekenhuis, dan voor een commercieel bedrijf. Het is van belang dat een interim finance professional aantoont dat hij of zij op de hoogte is van de financiële wet- en regelgeving van de desbetreffende sector.

Daarbij neemt automatisering een steeds belangrijke rol in binnen finance. Dit stelt bedrijven in staat gebruik te maken van Big Data en deze op verschillende wijzen inzichtelijk te maken. Een groot voordeel voor het bedrijf, maar daarbij komt ook de vereiste IT-kennis om de hoek kijken voor interim finance professionals. Een financiële afdeling van een bedrijf werkt vaak met één soort ERP-systeem (bijvoorbeeld Oracle of SAP), waardoor kennis en ervaring van dat systeem vaak als vereiste wordt gesteld door een finance recruiter. Bovendien speelt het omzetten van (big) data in geautomatiseerde, financiële rapportage een steeds belangrijkere rol binnen bedrijven. Daarom is kennis van de Business Intelligence (BI) systemen, zoals Power-BI, een pré bij interim finance professionals.

Ben jij op zoek naar een nieuwe opdracht? Of benieuwd welke volgende carrièrestap voor jou passend zou zijn? Pleun adviseert je graag!