De Financial, Business en Project Controller – Wat zijn de verschillen?

...


Talent Enterprise

De Financial, Business en Project Controller – Wat zijn de verschillen?

Controllers blijven gewild, ongeacht veranderingen op de arbeidsmarkt. Sterker nog, juist in perioden van extreme onzekerheid is het voor bedrijven essentieel om elke euro te kunnen verantwoorden en zijn ze op zoek naar controllers. Daarom is er vrijwel altijd vraag naar finance professionals, waaronder financial controllers, business controllers en project controllers. Deze functies worden vaak door elkaar gehaald, doordat ze in eerste instantie misschien erg op elkaar. Het tegendeel is waar. Hoewel deze functies ook overeenkomsten hebben, verschillen ze inhoudelijk enorm. Maar wat zijn die verschillen precies? Wij leggen het je uit!

 

Wat doet een financial controller?

Een financial controller houdt zich vooral bezig met de financiële resultaten controleren, analyseren en verwerken. Dit houdt in dat de financial controller verantwoordelijk is voor accurate en complete financiële en management rapportages van de van het bedrijf, zodat alle interne en externe stakeholders tijdig beschikken over de juiste informatie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om periodieke rapportages, jaarcijfers en winst- en verliesrapportages. De functie bestaat zeker niet uit alleen maar boekhouden; de financial controller identificeert op basis van de financiële cijfers de risico’s voor de organisatie en denkt mee over de strategie. Ervaringen en data uit het verleden zeer relevant voor het bepalen van een strategie en de financial controller maakt deze inzichtelijk voor het management en trekt conclusies. Bovendien is de financial controller bekend met de relevante (internationale) wet- en regelgeving, zoals GAAP, en implementeert deze in de dagelijkse praktijken.

Wat doet een business controller?

Anders dan de financial controller die de cijfers analyseert, houdt de business controller zich voornamelijk bezig met het interpreteren van de cijfers. Deze rol is sterk verbonden met de financiële afdeling van het bedrijf, maar staat veel centraler in de organisatie. Een business controller interpreteert de cijfers en gebruikt deze inzichten om bedrijfsprocessen te optimaliseren. De oriëntatie van deze functie is daardoor veel meer op de toekomst gericht. Een business controller ondersteunt het management van een organisatie door het beheersen van de financiële huishouding, van advies voorzien gericht op het nemen van (strategische) besluiten en het optimaliseren van de organisatiestructuur. Voor bedrijven is dit een essentiële schakel om, maar zeker in onzekere tijden is er veel behoefte aan ‘forecasting’: precies datgene waar de business controller zich mee bezig houdt.

Wat doet een project controller?

Een projectcontroller is het financiële geweten van een project en met name terug te vinden bij project-gedreven organisaties, zoals bij bedrijven in de bouw of infrastructuur. Een project controller houdt zich bezig met het beheersen van risico’s, door mogelijke plannings- of budgetafwijkingen te analyseren en daar tijdig op te anticiperen. Het is iemand met financiële expertise en tegelijkertijd kennis heeft van alle aspecten van financial control, business control en risico management. De aangewezen persoon met zowel het overzicht van het gehele project, als inzicht in de kleinste details. De rol van een project controller bestaat uit rapporterende en analyserende taken, en vertaalt deze vervolgens naar adviezen voor het management. Veel bedrijven maken ook gebruikt van Interim Project Controllers, doordat zij veel ervaring hebben met verschillende projecten en er gemakkelijk per project gewerkt kan worden.

Het verschil tussen financial, business en project controller

Het grootste verschil tussen de drie functies is het tijdscomponent, dat op meerdere manieren van elkaar verschilt. Allereerst is een project controller gefocust op het bewaken van de planning en budget binnen een vast termijn, doordat projecten een vaste, voorafbepaalde looptijd hebben. Daarentegen zijn financial en business controllers veel meer gefocust op de lange termijn prestaties van de gehele organisatie. Daarnaast is de financial controller meer gericht op het analyseren en inzichtelijk maken van de cijfers uit het verleden, terwijl de business controller deze inzichten gebruikt om te focussen op de toekomst. De project controller kijkt gedetailleerd naar zowel de afgelopen financiële cijfers, als naar hoe deze gebruikt kunnen worden voor strategische besluiten. Alleen doet een project controller dit voor enkel een project en niet een gehele organisatie.

Nieuwsgierig geworden naar wat een financial, business of project controller voor uw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Talent Enterprise en we brengen je binnen enkele dagen in contact met ervaren Controllers die op korte termijn kunnen starten!