STOP met stressen START met puzzelen!

...


Talent Enterprise

STOP met stressen START met puzzelen!

Ken je dat gevoel van gestrest thuiskomen na een lange dag? Het werk spookt nog door je hoofd en de structuur daarvan is zoek. Je zou op de bank willen ploffen en je “bovenkamer” willen afsluiten. Hoe graag je dit ook wilt jouw machine blijft draaien. Je zoekt naar een middel om te leren relaxen, maar alles lijkt complex. Hou maar op met zoeken. Ik ga mijn oplossing met je delen.

STOP met stressen START met puzzelen!

Vandaag, op 29 januari 2020, vieren wij internationaal de jaarlijkse puzzeldag. Puzzelen is HOT! Niet alleen onder de ouderen, tegenwoordig kent het puzzelen een breed publiek. En dat snap ik.

Een puzzel pak je op en leg je weg. Je kunt het een middag of vijf minuten doen. Je hoeft ervoor geen abonnement af te sluiten. En het kan met vrienden of alleen. Een flexibele hobby zonder verplichtingen die veel voordelen kent.

Voordeel 1 – Dopamine

Door te puzzelen maak je het stofje dopamine aan. Een gelukshormoon wat in verband staat met het beloningssysteem in je hersenen. Dit stofje wordt door het lichaam afgegeven bij activiteiten die beloond moeten worden,. Bij het leggen van een puzzel worden er kleine “shotjes” dopamine afgegeven, waardoor je dus een gelukkig gevoel ervaart.

Voordeel 2 – Ontspannen

Zeker wanneer je voor langere tijd aan je puzzel werkt zal je ontspanning voelen. Het kent het effect van mediteren. Lekker turen naar de vele stukjes die nog in de doos liggen. Je zult merken dat je vanzelf afleiding gaat vinden en de rust van het moment ervaart.

Voordeel 3 – Geheugen

Uit onderzoek is gebleken dat puzzelen het geheugen versterkt. Beide hersenhelften worden aan het werk gezet door te puzzelen. Er wordt verbinding gemaakt tussen de creatieve rechterhersenhelft en de linkerhersenhelft die staat voor de meer analytische en strategische inzichten. De verbinding stelt ons in staat om te leren en is dus topsport voor het geheugen!

Deze geweldige mix van positieve effecten gun ik iedereen. Ook al klinkt puzzelen suf, it’s worth a try! En mocht puzzelen niet jouw ding zijn laat mij dan vooral weten wat voor jou werkt tegen stress.

Meer van mijn blogs lezen? Check mijn pagina!

https://www.linkedin.com/pulse/love-career-anouk-six/

https://www.linkedin.com/pulse/moodswing-music-anouk-six/

https://www.linkedin.com/pulse/mobile-detox-3-stappen-anouk-six/

 

Dit artikel is geschreven door Anouk Six, Accountmanager IT bij Talent Enterprise.