Wat is het verschil tussen een financial controller en een business controller?

...


Talent Enterprise

Wat is het verschil tussen een financial controller en een business controller?

Financials waren zelden zo gewild en zeldzaam als op het moment. Iedereen lijkt naar ze op zoek en zelf hebben ze de banen voor het uitkiezen. Alhoewel de vraag naar alle type finance functies flink gestegen is de afgelopen jaren, hoor je één term opvallend vaak vallen: controllers. Vaak wordt onterecht gedacht dat een business controller een stap hoger op de carrièreladder is voor een financial controller, terwijl het in feite om twee vrij verschillende functies gaat. Wat is dan wel precies het verschil tussen een financial controller en een business controller? En wat wordt er in beide rollen verwacht?

Wat doet een financial controller?

Een financial controller werkt nauw samen met de boekhoudprofessional om ervoor te zorgen dat financiële rapporten betrouwbaar zijn. Hij is een financial die zich voornamelijk bezighoudt met periodieke rapportages, jaarcijfers en Profit & Loss-rapportages.

Wanneer ben je geschikt om als financial controller te werken?

Een typische financial controller – voor zover die er is – vindt het niet erg om de strikte procedures en richtlijnen te volgen in zijn of haar werk en houdt ervan om dagelijks bezig te zijn met jaarrekeningen en maandelijks rapportages. Als financial controller ben je gericht op de inhoud en feiten.

Wat doet een business controller?

Anders dan een financial controller, houdt een business controller zich met name bezig met het interpreteren van cijfers. Vanuit de cijfers geredeneerd optimaliseert een business controller bedrijfsprocessen om zo winstgevender te werken. Voor hem is het een middel om de business te besturen. Alhoewel er een belangrijke link is met de finance afdeling, staat de business controller juist erg centraal in de organisatie.

Wanneer ben je geschikt om als business controller te werken?

Belangrijke eigenschappen van een business controller zijn flexibiliteit, doelgerichtheid en overtuigingskracht. Doordat de business controller op zoek gaat naar processen die niet efficiënt genoeg lopen, zal hij of zij initiatief moeten tonen, maar ook in staat zijn om mensen in het bedrijf te overtuigen om anders te werken omdat hij verwacht dat dit de winstgevendheid van het bedrijf ten goede zal komen.

“We doen dit omdat we het altijd op deze manier gedaan hebben”, is een veelgehoord argument voor een business controller en, dat keer op keer gepareerd zal moeten worden. Een flinke dosis doorzettingsvermogen en je niet uit het veld laten slaan bij een tegenslag zijn daarom ook eigenschappen die de business controller goed van pas komen.

Het verschil tussen een financial controller en een business controller

Het profiel van een business controller verschilt wezenlijk van dat van een financial controller. Waar een financial controller met name bezig is met het in kaart brengen van de huidige status van het bedrijf en ervoor zorgt dat alle financiële aspecten als jaarrekeningen kloppen, is een business controller meer bezig met de toekomst en gebruikt hij of zij de cijfers die het werk zijn van de financial controller als startpunt voor analyses. Als business controller fungeer je als het ware meer als een consultant, waar je als financial controller je richt op de algemene financiële resultaten van de organisatie.

Welke finance functie past bij jou? En welke financial past bij jouw bedrijf?

De financial controller en business controller zijn over het algemeen verschillende type werknemers, met verschillende voorkeuren en sterke kanten. Wij helpen je graag bij het bepalen welke finance rol op jouw lijf geschreven is.

Als organisatie op zoek naar finance talent? Dan is het belangrijk om goed in kaart te brengen naar welk type persoon je op zoek bent voor welke functie; de functietitel en functie omschrijving zijn essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken en de juiste verwachtingen te creëren.