Hocus Pocus meer FOCUS

...


Talent Enterprise

Hocus Pocus meer FOCUS

In de nieuwe thuiswerk setting is onze focus soms ver te zoeken. De grens tussen privé en zakelijk komt te vervagen. Je wordt verleid je mee te laten sleuren door de afleiding in en rondom huis. Of juist andersom, voor je het weet ben je 24/7 aan het werk en rol je vanuit bed zo achter je laptop aan de keukentafel.

In deze blog lees je de Do’s en de Don’ts voor een dag vol focus. Geen Rocket Science, maar een mooi geheugensteuntje met leuke weetjes voor een optimale werkdag!

Do 1#  – Breng structuur

Wij, gewoonte dieren, hechten waarde aan structuur.  En wanneer wij ons bevinden in een nieuwe setting is het dus zaak dat wij opnieuw structuur gaan creëren. Maak hiervoor gebruik van een dagplanning en werk met to-do lijstjes. Op deze manier heb je houvast gedurende de dag en kan je je werk afsluiten met een voldaan gevoel!

Do 2# – Plan korte pauzes

Er zijn maar weinig mensen die een volledige werkdag gefocust kunnen werken. Het is normaal een spanningsboog te hebben van 15 tot 45 minuten. Het oprekken van deze spanningsboog zorgt niet voor extra focus. Het is daarom ook belangrijk focusmomenten af te wisselen met korte pauzes. Ga lekker naar buiten en loop een stukje om je hoofd weer leeg te maken. Dan kan je er daarna weer even flink tegen aan!

Do 3# – Let op je voeding

Ons lijf is net een motor. Met verkeerde brandstof kom je slecht vooruit. Let dus op je voeding! Producten die bijdragen aan goede concentratie zijn bijvoorbeeld, pure chocolade (tenminste 70% cacao), paprika’s, ongezouten noten en avocado’s. Daarnaast is het zeer belangrijk voldoende water te drinken. Ons lijf heeft per dag gemiddeld twee liter water nodig.

 

Don’t 1# – Time je cafeïne

Wil je de boost van een kopje cafeïne blijven ervaren time dan je koffie momenten. Zo is het bijvoorbeeld niet goed de dag te beginnen met een kop koffie. Cafeïne verlaagd de productie van cortisol, een hormoon wat invloed heeft op ons waak-/slaapritme. De meest ideale koffie momenten zijn tussen 10:00 – 12:00 uur en middags tussen 14:00 – 17:00. Houd hierbij ook een maximaal aantal van vier kopjes koffie per dag aan. Mocht je het hier niet mee redden, denk dan aan bijvoorbeeld decafeïne.

Don’t 2# – Verminder prikkels

Prikkels zorgen voor afleiding. Het is dus belangrijk dat je werkplek rustig en opgeruimd is. Geen volle wasmanden in je kamer of vaat op de aanrecht. Maak met huisgenoten afspraken over wie waar werkt. En mocht de ruimte dusdanig klein zijn dat je last hebt van elkaar. Koop dan een noise cancelling koptelefoon.

Don’t 3# – Vermijd multitasking

Wie had ooit gedacht dat multitasking de productiviteit verlaagd. Hoe meer we tegelijkertijd doen hoe groter de kans op fouten en hoe langer de handeling op zichzelf duurt. Werk je taken dus duidelijk uit en pak er één tegelijk op. En om uitstel gedrag te voorkomen, begin met de taak waar je het meeste tegenop zit.

 

Hopelijk geven deze tips jou voldoende houvast om zoveel mogelijk uit een werkdag te halen.

Succes!

 

Dit artikel is geschreven door Anouk Six, Accountmanager IT bij Talent Enterprise.