Carrièrestap richting IT Manager

...


Talent Enterprise

Carrièrestap richting IT Manager

Zit je aan het plafond van je functie en ambieer jij een leidinggevende IT rol? Wil jij de koers bepalen van de IT-afdeling en beschik je daarvoor over strategisch inzicht? Ben jij benieuwd wat de carrièrestap richting IT Manager voor jou kan betekenen?

Lees dan deze blog om meer te weten te komen over de functie van een IT manager.

Wat doet een IT Manager?

Om de carrière stap richting IT Manager te begrijpen, is het belangrijk de inhoud van de rol vooraf scherp te hebben. Net als alle andere managementposities is een IT Manager verantwoordelijk voor het plannen en aansturen van de activiteiten op de afdeling. In de praktijk betekent dit in veel gevallen dat de IT Manager eindverantwoordelijk is voor de algehele performance van de IT-afdeling.

Hiervoor werk je nauw samen met de inhoudelijke specialisten, die aan jou de vooruitgang rapporteren. Als eindverantwoordelijke ben jij de persoon die belangrijke keuzes maakt en de strategie bepaald voor de toekomst. Je bent verantwoordelijk voor de budgetten en taken rondom personeelszaken.

Jouw daadwerkelijke takenpakket wordt grotendeels bepaald door de grootte van de organisatie. Over het algemeen geldt de regel: “Hoe meer medewerkers er onder jouw verantwoordelijkheid vallen, hoe minder operationeel jouw functie zal zijn”.

De stap naar IT Manager

De motivatie om een carrièrestap te zetten naar de positie van IT Manager kan per persoon verschillen. Wel zijn de meest voorkomende beweegredenen groei in salaris, behoefte aan extra uitdaging en de behoefte aan stabiliteit.

Realiseer je wel dat in vergelijking met een operationele IT-rol je met deze stap verder van de techniek komt te staan. Mocht je dus jouw energie halen uit hands on techniek, dan is een leidinggevende rol wellicht niet de beste stap.

Eigenschappen IT Manager

Jezelf onderscheiden als IT Manager doe je door een goede basis aan inhoudelijke kennis mee te brengen. Een IT Manager is een generalist in het vakgebied en kan inhoudelijk meepraten met alle collega’s van de afdeling. Zonder zelf aan de knoppen te zitten weet jij technisch een richting te wijzen.aast jouw inhoudelijk kant is de persoonlijke kant net zo belangrijk. Je weet wat er speelt op de werkvloer en kunt mensen binden en boeien.

Iedere IT manager heeft eigen unieke kwaliteiten, maar hieronder vind je de belangrijkste:

#1 Strategisch inzicht

Een manager stelt plannen op voor de lange termijn. Je moet dus strategisch inzicht hebben om koers te kunnen bepalen. Een ambitieuze koers die past bij de organisatie en interne doelstellingen. Het beheren van budgetten voor de afdeling is een onderdeel van deze lange termijnvisie.

#2 Daadkrachtige houding

Een goede IT manager dient sterk in zijn schoenen te staan. In stressvolle situaties kan jij de (juiste) beslissing nemen. Als manager bekleed jij een voorbeeldfunctie. Je staat achter de beslissingen die genomen worden en neemt anderen hierin mee.

#3 Inspirerend leiderschap

Stimuleer jouw medewerkers om de beste versie van zichzelf te worden. Hoe meer jij hen inspireert, des te beter de resultaten op de afdeling zullen zijn. Het in beweging krijgen van de medewerkers en hun gemotiveerd houden is onderdeel van jouw werk.

Salaris IT-manager

Net als bij andere IT-posities kan het salaris ervan per organisatie verschillen. De functie van IT Manager kent een brede salarisrange. De hoogte van het salaris is vaak gebaseerd op de branche, organisatie grootte en de verantwoordelijkheden die de functie kent. Laat je dus vooraf goed informeren betreft de inhoud van de functie. Met deze informatie kun je dan online onderzoek doen en je netwerk raadplegen over het passende salaris. Op deze manier voorkom je dat er in eindfase geconcludeerd moet worden dat het voor beide partijen financieel gezien niet interessant is.

Wil jij advies over een carrière stap richting IT Manager? Neem dan contact op met Talent Enterprise. Of bekijk ons actuele vacature aanbod op de website om te kijken of jouw carrièrestap hiertussen staat:

https://talententerprise.nl/it-vacatures

 

Deze blog is geschreven door Emiel Slob, Afstudeerstagiair bij Talent Enterprise