4 tips om je leiderschap te versterken

...
Talent Enterprise

4 tips om je leiderschap te versterken

Hoewel de economie weer wat op lijkt te klaren, blijft het werkklimaat bij veel bedrijven toch nog vrij kil. Targets worden nog niet gehaald, de toekomst is onzeker en veel mensen maken zich zorgen om hun baan.
Het kind van de rekening is het leiderschap binnen bedrijven. Leiderschap lijkt gereduceerd tot het opvoeren van mooie statistieken en grafieken voor een hoofdkantoor in een ander land en als we kijken naar trainingen, opleidingen, cursussen en HR development, dan zien we dat er al jaren niet meer in werknemers geïnvesteerd wordt. Het is daarom hoog tijd dat we deze kapitaalsvernietiging een halt toeroepen en zelf het heft in handen nemen. Leiderschap is immers te belangrijk om het aan de managers over te laten.

Wat is leiderschap nou eigenlijk?

Leiderschap is niets anders dat het positief beïnvloeden van jezelf en anderen om je heen teneinde resultaten te behalen. Het opvoeden van je kinderen, het plannen van een vakantie, het inrichten van je werkkamer, het heeft allemaal met leiderschap te maken. Je past leiderschap al lang toe. Nu gaat het erom dat je het op je werk gaat toepassen en daardoor bijdraagt aan een fijner werkklimaat.

Jouw leiderschap is nodig!

Een schrikbarend onderzoek van Steven Kaplan, Mark Klebanov en Morten Sorensen laat zien dat topmanagers die goed luisteren, fantastisch communiceren en empathisch zijn, juist niet de meest succesvolle bedrijven leiden. De meest succesvolle topmanagers waren juist die mensen die in staat waren om de gestelde bedrijfsstrategie te vertalen naar concreet uitvoerbare taken op de werkvloer. Goed kunnen coördineren en doorpakken zijn de twee belangrijkste eigenschappen voor de topmanager. Omdat zij steeds meer afgerekend gaan worden op tastbare (financiële) resultaten, zal het menselijke aspect vanuit het middenmanagement of vanaf de werkvloer moeten komen. Let maar op.

Hoe doe je leiderschap?

Er zijn vier dingen waaraan je kunt werken om jouw persoonlijk leiderschap te versterken. Als recruiter zijn dat ook de zaken waar ik in iemands carrière op let. Communicatie bestaat voor 55 procent uit lichaamstaal, 38 procent uit wat je hoort (stemvolume, snelheid van spreken en de uitspraak) en voor slechts 7 procent uit de inhoud, wat er letterlijk gezegd wordt. De kunst is om een balans te vinden tussen wat bij je past en je omgeving. Aanpassen is goed, maar doe jezelf geen geweld aan.

1. Benoem wat je ziet en hoort

Omdat ‘de inhoud’ van onze gesprekken maar 7 procent van onze communicatie uitmaakt, besteed ik veel meer aandacht aan wat ik zie en wat ik hoor. Als ik in een vergadering merk dat iemand opgewonden wordt, dan benoem ik dat. Ik zeg dan iets in de trant van: ‘Ik zie dat dit onderwerp je enorm raakt.’ Vaak krijg ik dan juist enorm belangrijke achtergrondinformatie te horen. Je erkent de emotie op een zakelijke manier zonder de softe therapeut uit te gaan hangen. Vergaderingen lopen vaak niet omdat mensen maar op die 7 procent van de communicatie focussen.

2. Spreek waardering uit

Een blijk van waardering hoeft toch niet van je leidinggevende te komen? Geef eens een compliment of een opsteker op een manier die bij jou past. Soms is een opgestoken duim of een simpel dankjewel of jouw gezichtsuitdrukking al voldoende. Werkt ook goed bij je partner!

3. Oefen jezelf in het vormen van een gefundeerd oordeel

Het gaat om een gefundeerd oordeel, niet zomaar iets ervan vinden. Train jezelf in oordeelsvorming. Kijk ook eens eerlijk naar de manier waarop jij aan jouw oordeel vasthoudt: Kun jij op basis van nieuwe argumenten je oordeel bijstellen of niet?

4. Werk goed samen met mensen die anders zijn dan jij

Een cruciale vraag die ik als recruiter en managementconsultant altijd wil weten: ben jij in staat om jouw communicatie aan te passen aan mensen die anders zijn dan jij? Ga daar eens mee oefenen. Ik adviseer mensen om niet langer dan drie minuten te experimenteren met nieuw gedrag. Anders gaan mensen zich afvragen of je op cursus bent geweest. Praat eens met mensen waar je normaliter nooit mee zou praten. Leiders bouwen bruggen en maken contact. Leiderschap heeft niets te maken met status, positie of rijkdom.

Leiderschap pas je al jaren toe. Nu gaat het erom dat je het bewust gaat toepassen en uitbouwen. Succes!