Agile werken: vijf volwassenheidsniveaus

...
Talent Enterprise

Agile werken: vijf volwassenheidsniveaus

The Agile Coach Company creëert wendbaarheid en flexibiliteit voor organisaties. In het kader van een wetenschappelijk onderzoek hebben zij vijf volwassenheidniveaus gedefinieerd. Deze niveaus zijn gekoppeld aan een Agile Business Scan, waarmee een organisatie snel inzicht krijgt in zijn of haar volwassenheid. Weet jij hoe de Agile volwassenheid is voor jouw organisatie?

Individueel niveau

Teams zijn nog samengesteld op traditionele wijze en de toepassing van Agile is minimaal. Er is één persoon die kennis heeft van Agile en probeert deze kennis over te dragen aan de organisatie of zijn/haar team.

Team niveau

De teamsamenstelling is gebaseerd op applicatie of product. De rollen binnen het team zijn verschillende functies binnen een bedrijfsonderdeel. Er is nog weinig regelgeving en standaardisatie in de teamsamenstelling of de sprint lengtes.

Multidisciplinair niveau

Op dit niveau bepaalt een klantvertegenwoordiger de team activiteiten, door middel van bijvoorbeeld een pre-funding. Op dit niveau is de klant als interne stakeholder gedefinieerd.

Interne waardeketen niveau

Op dit niveau wordt de klantwens end-to-end opgelost omdat op ketenniveau geacteerd wordt. Het team opereert zelfsturend. De kennis uit het team wordt gebruikt om de rest van de organisatie te trainen.

Externe waardeketen niveau

Op dit niveau staat de externe klant (mede) aan het stuur en is de externe klant een onderdeel van het team. Deze is dus intensief betrokken bij het proces van product- en dienstontwikkeling.

Lees hier deel twee van onze Agile blogs!