Hans & Pleun blikken terug op 20 jaar in het Interim Finance vak

...
Talent Enterprise

Hans & Pleun blikken terug op 20 jaar in het Interim Finance vak

Ze kennen elkaar al zo’n twintig jaar en zijn samen in het vak gegroeid. Pleun als Finance Recruiter en Hans als Financial. Vele malen kruisten hun wegen elkaar en hebben ze elkaar aan nieuwe kansen en opdrachten geholpen. Ter ere van Pleun zijn 20-jarig jubileum bij Talent Enterprise blikken ze samen terug, zittend in het zonnetje aan de Rotterdamse Maas.

Een intuïtieve relatie leidt tot leuke en onverwachte opdrachten

Terwijl Hans en Pleun vertellen over de opdrachten waarvoor Pleun hem bemiddeld heeft, komt hij tot de conclusie dat veel van de leukste samenwerkingen onverwacht kwamen. “We vinden het beide belangrijk om het bredere spectrum van een (zakelijke) relatie te zien”, vertelt Pleun. “Bijvoorbeeld hoe iemand in het leven staat en waar je mee bezig bent. We bellen elkaar geregeld op, ook als we geen mogelijke opdracht of kans in gedachten hebben voor elkaar. We hebben van elkaar meegemaakt dat we kinderen kregen en praten altijd graag over onze voetballende zonen.”

“Als je elkaar heel goed kent, denk je sneller out of the box”, vult Hans aan. Zo gebeurde het dat tijdens één van deze ‘casual’ telefoontjes Pleun bedacht dat Hans misschien wel geschikt zou zijn voor een opdracht als Interim Manager Finance & Logistics bij BISC. “Dat was iets waar we nooit op gekomen zouden zijn als het niet toevallig ter sprake kwam, want werken voor een stichting was toch wel even iets anders dan waar ik me tot dan toe mee bezig had gehouden in mijn carrière”, vertelt Hans.

Als ik ze vraag naar een leuke anekdote, vertelt Pleun lachend over de keer dat hij Hans opbelde met de mededeling: “Hans, je moet opschieten met naar huis rijden, je zoon wil een ijsje.”. Wat bleek? Toen Pleun belde naar de huistelefoon nam Hans’ destijds 3-jarige zoontje de telefoon op en verklaarde dat hij zin had in een ijsje, dus papa moest thuiskomen. Beiden beamen dat dit hun relatie kenmerkt. “Door langdurig met elkaar samen te werken en op de hoogte te blijven van elkaars leven, bouw je een vertrouwensband op waardoor de wederzijdse gun- én funfactor hoog is. Daar komen de mooiste opdrachten uit voort.” Pleun beaamt dat: “Je weet wat je aan elkaar hebt.”

Een gunfactor werkt beide kanten op in recruitment

Dat gunnen zit hem niet alleen elkaar mooie opdrachten kunnen bieden, maar ook in eerlijk tegen elkaar kunnen zeggen dat je dit keer niet samenwerkt maar kiest voor iets anders. “Zo was ik een keer een lekker stukje gaan motorrijden na een sollicitatiegesprek,” vertelt Hans. “Toen ik thuis kwam en mijn telefoon aanzette ontplofte deze bijna van de berichten, waaronder 7 van Pleun over dat ik aangenomen was voor een opdracht. Ik had toen meerdere dingen lopen en heb uiteindelijk Pleun moeten teleurstellen, omdat ik toch voor een andere opdracht koos.” Pleun: “Ook dat is gunnen, het is fijn om daar onderling zo open over te kunnen zijn en elkaar niet te claimen als bureau en kandidaat.”

20 jaar in het finance vak

Ja, en dan ben je ineens twintig jaar verder. Wat hebben de mannen in deze tijd zien veranderen in het Interim finance vakgebied?

“De aanleidingen voor finance opdrachten zijn in die tijd eigenlijk niet veranderd”, vertelt Hans. “Het gaat in principe vrijwel altijd om een project dat gedraaid moet worden, mensen die weggevallen zijn, capaciteit die vrijgespeeld moeten worden of ERP implementaties. Wat wél veranderd is, is de kennis die gevraagd wordt. Zo is Power BI ontzettend belangrijk geworden.” Pleun voegt hieraan toe: “In twintig jaar maak je alle conjuncturen samen mee. Er zijn momenten dat we elkaar opbelden en dat we blij dat er eindelijk een kans was, op andere momenten waren het er wel 7 tegelijk.” Hans voegt daaraan toe dat hoe de economische of persoonlijke situatie ook is, ze elkaar altijd een positief gevoel weten te geven. “Je kunt dan weer even vooruit. We helpen elkaar om scherp en optimistisch te blijven.”

Ze eindigen het interview beiden met een grote grijns: “Mooi toch, dat je na 20 jaar nog steeds iets doet wat je ontzettend leuk vindt en dat er ontwikkelingen zijn waar je mee kunt spelen? Op naar het volgende jubileum!”